Facebook

Rapport: Strike Back 3.0

 

10/5: Skolstrejken “Students strike back” samlade sextio strejkande ungdomar, från högstadium till gymnasium och universitet, och gick till torgmötet för strejkrätten på Järntorget, där ungefär hundra kamrater lyssnade på tal och musik i dryga timmen.
 

Bland mötesdeltagarna fanns ett tiotal som vidtagit olika stridsåtgärder på sina arbetsplatser, och ännu fler som helt frånvarade från arbetet i varslad eller ovarslad strejk. Efter torgmötet öppnade vi Viktoriahuset och Syndikalistiskt Forum serverade mat och visade Sorry to bother you, en film om en strejk på ett callcenter, innan vi reste gemensamt till Stockholm.

 

 

11/5: Samlingen Strike Back 3.0 på Norra Bantorget i Stockholm hade en avsevärt lägre uppslutning än Strike Back i augusti, men med talare från en imponerande bredd av fackförbund. Den delade sig sedan i ett antal fingrar, av vilka vi arbetat med regnbågsfingret Strike Pride – det på dagen överlägset största fingret som hade som mål att belysa hur inskränkt strejkrätt slår mot på arbetsmarknaden redan utsatta grupper. 

 

Med regnbågsflaggor, pyroteknik och sambaorkester gick 400 strejkrättskämpar en timslång demonstrationsrutt i centrala Stockholm. Vid tre tillfällen gjorde polisen oprovocerade och överdrivet våldsamma ingripanden mot fingret, vilka hanterades och parerades gemensamt. Vi vill särskilt tacka våra göteborgskamrater och favoritungdomar i SUF, Ung Vänster Göteborg och Röd Makt som hanterade polisens inkompetens på bästa möjliga sätt. Tillsammans står vi stadigt.

I skrivande stund sitter hela göteborgsdelegationen på sin kollektiva resa hem. För oss följer nu ett grundligt utvärderingsarbete av vårt arbete med strejkrättsfrågan och planering av framtiden. Vill du vara med i den framtiden? Organisera dig med oss!