Facebook

Strike Back 3.0

 

Vi deltar i Strike Back 3.0 10-11/5:

“Drygt 6 månader har gått sedan vi stod samlade i tusental på Norra Bantorget, Stockholm i den varma augustisolen.
Kraftfulla tal avlöste varandra, en känsla av stark beslutsamhet växte inom oss.
Vi skulle inte låta oss knäckas!
Vi skulle inte låta pampar, politiker eller näringlivstoppar driva igenom sina intressen på bekostnad av våra.
Vi skulle stoppa dem. Vi visste att ingenting hade avslutats när vi lämnade torget.
Vi visste att detta var en början, inte ett slut.
Tillsammans var vi redo att rakryggat stå upp för vår rätt att ta fighten på jobbet, att behålla vår värdighet, att ha kontroll och inflytande över våra liv.

Sedan dess har det gått snabbt. I maktens korridorer, bakom stängda dörrar i konferensrum, har man utan tvivel noterat att det rör på sig bland fotfolket.
Den stora manifestationen i augusti 2018 har avlösts av lokala protester och demonstrationer, gräsrotsnätverk har bildats, fler klubbar och förtroendevalda har sagt ifrån offentligt. Det har naturligtvis bekymrat dem i dyra kostymer som lever på andras arbete och alltid letar efter nya sätt att försvaga och splittra oss på.

De har lagt in en extra växel! De vill att det ska gå snabbt, gärna i medieskugga. Förslaget behöver bli lag innan de stora fackförbunden påbörjar sina kongresser, för fler och fler ifrågasätter nu inskränkningarna.
De behöver göra lag av förslaget snabbt, få det undanstökat och bortglömt innan allt för många gräsrötter hinner snacka ihop sig och spjärna emot.
De vill helst att riksdagen ska rösta igenom allvarliga inskränkningar av strejkrätten innan sommaren är här. De hoppas, och kanske till och med räknar de med, att vi inte ska hinna göra motstånd.
De har fel!

Strike back! – På jobbet! 10/5

Den 10 maj kallar Strike Back till landsomfattande aktionsdag.
Alla kan delta, var du än befinner dig! För var ska striden om våra arbetsvillkor rimligen stå, om inte på arbetet? Målet är att så många som möjligt ska utföra någon form av stridsåtgärd under dagen, för att visa att det faktiskt är vi som arbetar som har den verkliga makten i samhället.
Det är cheferna och politikerna som som behöver oss.
Det är vi som är de riktiga ”makthavarna” i samhället, så länge vi håller ihop och jobbar tillsammans. Vi kör bussarna, lastar av båtarna, tar hand om barnen, vårdar de gamla och sjuka och håller gatorna rena.
Men även vi som utbildar oss för ett framtida arbetsliv, vi som är arbetssökande och hoppas komma in på arbetsmarknaden eller vi som är sjukskrivna, papperslösa eller pensionerade – också vi berörs av inskränkningarna.

Det kan röra sig om en regelrätt strejk som ni utlyser genom ert fackförbund, det kan innebära att sjuka sig, ensam eller i grupp, eller bara att ta det riktigt, riktigt, riktigt lugnt på jobbet den fredagen. Dela ut flygblad under lunchrasten? Skriver ni ett gemensamt protestbrev och skickar till fackförbundsledningen, om ni är med i ett förbund som står bakom inskränkningen?

Ingen känner arbetsplatsen bättre än ni, så exakt vad som ska hända är upp till er! Ni är heller inte ensamma, tvärt om. Det kommer kontinuerligt komma tips, förslag och historiska exempel på saker att göra på Strike Backs facebooksida, så håll utkik. Stridsåtgärder kan vara så mycket mer än strejk – det har vi i arbetarrörelsen en lång och stolt tradition av att bevisa! Och på samma sätt kan en stridsåtgärd lika gärna äga rum i skolan eller arbetsförmedlingen!

Slå tillbaka – innan det är för sent!

Vi vet att kampen på jobbet är riskfylld. Våra liv hänger ofta på våra arbeten. Att ta ett steg ur ledet och stämpla sig själv som trubbelmakare för chef och ledning kan få konsekvenser. Men det är just därför det är viktigt att vi vågar göra det nu, innan läget blir än värre. För om vi inte kämpar nu kommer det bli värre, det kan vi vara säkra på. Om inte arbetarrörelsen reser sig, kommer det bli svårare och mer riskabelt för varje år som går och varje ny antifacklig lag som skickas i expressfart genom riksdagen. Redan nu är vi många som aldrig deltagit i en stridsåtgärd på jobbet. Många vet knappt ens vad det är. Vi måste våga kämpa nu. Om vi väntar kanske det är för sent.

Vår styrka – gemenskap och solidaritet

Du står aldrig ensam när du kämpar för alla arbetares rättigheter. Arbetet med att samla in pengar till dig om du skulle få skadestånd för olovlig strejk är redan påbörjat. Vi kommer ha ett team av juridiskt kunniga som kan hjälpa till med frågor och funderingar. Vi kommer publicera handfasta tips på vad ni i just er situation skulle kunna göra.
Det ni behöver göra är att våga stå upp för vad ni vet är rätt, och övertyga så många kollegor och vänner ni kan om att göra detsamma.
Med vårt gemensamma mod och gemensamma resurser kan vi sätta ner foten ordentligt och visa att vi inte kommer backa en milimeter när det kommer till att försvara våra rättigheter.

Strike Back! – På gatan 11/05

Den 11:e maj samlas vi återigen i Stockholm för en massaktion. Vi gör det för att vi tillsammans är starka, för att manifestera vår kollektiva styrka från norr till söder. Vi kommer samla fackaktiva, ungdomar, aktivister, pensionärer, helt enkelt alla vi som är beroende av lönearbetet för att kunna leva våra liv. Alla vi som förlorar våra rättigheter i och med detta lagförslag om inskränkt strejkrätt. Vi bjuder in er alla till att agera solidariskt och tillsammans, vi uppmuntrar till planering och aktivitet underifrån.

RÖR INTE STREJKRÄTTEN
STOCKHOLM 11/5
TID&PLATS KOMMER SNART

Vi kommer att slå tillbaka! It’s time to strike back! Rör inte strejkrätten!”