Facebook

Året 2019 med Framåt Kamrater

Ännu ett år har gått och Framåt kamrater har fortsatt vara en kraft att räkna. Vi är inte längre en ny organisation, i skrivande stund har vi funnits i två år och fått känna på hur det känns när nyförälskelsen lagt sig och den hårda vardagen tagit vid. Trots detta finns vi kvar och vi har utvecklat goda samarbeten med andra organisationer och nätverk.

2019 började med dunder och brak för att fira vårt ettårsjubileum, där vi tillsammans tog oss till Berlin för att hålla halvårskongress men också för att sida vid sida med tusentals andra hedra minnet av Rosa Luxemburg, då det var 100 år sedan hon mördades. I rasande takt har året sedan fortsatt – de döda manar oss. 

Vi har ägnat oss åt våra pelare: Internstruktur – Studier – Närvaro på gatan.De frågor som präglat året har varit fortsatt kamp för strejkrätten under våren, protester mot invasionen av Rojava under hösten och en ständig diskussion för att lyfta fram feministiska perspektiv. Antifascistisk kamp har varit och är ständigt aktuell. Detta har också 2019 verkligen visat prov på. 


Inskränkningen av strejkrätten 

Precis som under 2018 har vi försökt bredda och lyfta frågan om lagförslaget som skulle leda till inskränkningar i strejkrätten. Under våren organiserade  vi informationskvällar, affischeringar och manifestationer med nätverket Strike Back. Vi har kämpat tillsammans. Genom generationer av kamp vann vi vår rätt att kollektivt vägra arbeta. Något som nu är mer inskränkt tack vare en allians mellan socialdemokratin med Socialdemokraterna, LO, TCO och Svenskt näringsliv. Trots våra försök till mobilisering röstades lagförslaget om inskränkt strejkrätt igenom, och vi åkte på en stor förlust. Detta nederlag blev för oss som organisation en ganska hård smäll, och det skulle vara en lögn att säga att luften inte gick ur oss till viss del. Men vi har återigen samlat kraft, för nu är även LAS hotat, och vi ser hur arbetsrätten faller i rasande fart.


Feminism

I så många frågor som möjligt har vi försökt att få in ett feministisk perspektiv. För att bredda och göra strejkrättsfrågan relevant har vi bland annat hållit en transseparatistisk infokväll om strejkrätten och haft ett queert finger i Strike Back-manifestationen i Stockholm. Vi har även ägnat oss åt folkbildning i form av en studiecirkel under hösten. Vi har läst och diskuterat feministisk organisering, vad det är, hur man gör och hur de feministiskta perspektiven måste genomsyra all form av klasskamp. Vi har även riktat oss inåt för att inte bara titta på våran politiska praktik utan även analyserat våra internstrukturer och testat – för oss – nya metoder för möten, skrivande och gemensamt skapande. 


Antifascism

Fascismen har visat sitt fula ansikte i såväl Göteborg som i Kungälv och stora delar av världen. Vi har tillsammans med våra kamrater kämpat och mobiliserat mot fascister var de än visar sig. Stort polispådrag gjorde att nazister kunde gå genom Kungälv, liberaler manifesterade stillsamt men vi visade att nazister inte är välkomna på våra gator. Trots stöd från polisen blev NMRs första maj en flopp och på kvällen kunde vi gå i det Syndikalistiska första maj-tåget för att fira årets viktigaste dag. Tillsammans med nätverket Autonomous Revolutionary Nordic Alliance (ARNA) samordnade vi anti-fascistiska aktiviteter runt om i Norden. Vi har även manifesterat till minne av den syndikalistiskt fackliga aktivisten Björn Söderberg, som mördades av nazister för 20 år sedan. Vi har mobiliserat och åkt till Finland för att stötta våra kamrater som anordnar motdemonstrationer mot en årlig fascistisk demonstration på Finlands självständighetsdag. På grund av detta arbete och en ökad synlighet har repressionen slagit hårt. Men vad är en solidarisk organisation som låter sig avskräckas av detta? Inte mer än en liten lort. I solidaritet med kämpande kamrater har vi inlett 2020 med en rad insamlingsprojekt för att få ihop en stödkassa.


Internationalism

Medan världen tittade på kämpade YPG/YPJ mot Daesh(Islamiska staten), vann och kunde påbörja arbetet med uppbyggandet av ett socialistiskt samhälle. Men progressiv kamp är inte utan bakslag. Under oktober månad invaderade Turkiska armén Rojava, där de begår folkmord, alltmedan omvärlden tittar bort. Vi har tillsammans med kamrater världen över deltagit i manifestationer, demonstrationer, blockader och kampanjer mot turkiska staten och till stöttandet av folket i Rojava.


Internstruktur

I skapandet av en långsiktig och hållbar organisation har vi ägnat mycket tid till våra interna strukturer. Vi tror på att organisera sig tillsammans och att vår styrka är vårt antal, men det finns inga färdiga paket för hur man organiserar sig tillsammans. Vårt arbete under 2019 har gjort oss redo för att starta större och mer långsiktiga projekt än de vi ägnat oss åt tidigare. Och vi tror att vi är en organisation som på ett mer hållbart sätt är har utrymme att växa.


Framåt kamrater mot 2020

Vi har nu gått in i ett nytt årtionde och som resten av världen har även vi insett att klimathotet är en av våra största frågor idag. Men fråga har kapats av liberala krafter och vi, med många andra, vill ta frågan och göra den till vad det egentligen handlar om – striden mot kapitalismen.