Facebook

Rapport: Disrupt Tesla! i Grunheide 9-12/5


Medlemmar från Framåt kamrater deltog i det radikala klimatnätverket Disrupts klimatläger och massaktion mot Teslafabriken i det lilla samhället Grunheide, strax utanför Berlin. Fabriken är en sk megafabrik, som slukar enorma mängder vatten från samhället omkring, och pumpar ut en hel del gift, som omvittnats av en strid ström av visselblåsare inifrån fabriken. Tesla använder som känt även litium till sina batterier vilket kommer från litiumgruvor i globala syd, t.ex. Atacamaöknen i Chile, och föröder både ekosystemen runt omkring såväl som människors liv. Nu ska fabriken dessutom expandera, på bekostnad av den artrika skogen som ligger runt fabriken. För att förhindra expansionen har aktionen, lägret, och en skogsockupation dragits igång av tyska kamrater.


Vi imponerades av lägrets goda logistik, med bra mat, toaletter, sjukvård, och gott om tält för föreläsningar och kulturevenemang. Det var svårt att uppskatta men någonstans mellan 1500 och 2000 personer tältade runt lägret, som låg vid ett vackert skogsområde och en utmärkt badplats som nyttjades ivrigt av deltagarna. På fredag den 10/5 var det aktionsdag, och Fk deltog i “guldfingret”, ett av fyra fingrar som genom olika metoder skulle förhindra produktion i fabriken under dagen. Guldfingret ledde vägen i en ca 30 minuter lång demo mot fabriken från lägret. Det uppstod ett antal spända lägen mellan fingrets deltagare och delar av den massiva polisinsats som hade till uppgift att bevaka och kontrollera aktionen. På given signal upplöste demon sig själv, bröt igenom poliskedjorna och gjorde en rusning genom ett skogsparti. Bortom skogspartiet uppenbarade sig Teslafabrikens stängsel som till viss del forcerades, dock hade polisen lyckats omfördela resurser tillräckligt snabbt för att täppa igenom hålen, och för få kamrater tog sig igenom för att kunna ta sig vidare in på området utan att bli omhändertagna. Vi lekte tafatt i ca 1 timme med ungefär 1000 kamrater på ena sidan och en avsevärd mängd poliser på den andra. Detta utspelade sig på det gigantiska kalhyggesområdet som omgärdar fabriken. Inga ytterligare genomträngningar lyckades, men en polis kräktes av utmattning, vilket får räknas som en mindre vinst. När det blev tydligt att vi inte skulle lyckas ta oss förbi stängslet drog vi oss (nu förstärkt av även det blåa fingret) tillbaka i god ordning i mindre grupper. Ett mindre antal kamrater blev omhändertagna, ingen allvarlig skada kom till vår kännedom.

På kvällen umgicks vi med tyska kamrater och åt pizza, vilket var mycket trevligt! Lördagen tillbringade vi till största delen i Berlin med revolutionär turism. Bland annat besökte vi Treptower Park, där vi stannade upp för att minnas de som gav sina liv för att bekämpa fascismen under andra världskriget. Sammantaget lämnar vi Grünheide i gott mod. Vi knöt starkare band till våra tyska kamrater, hela fabriken stängdes ner under aktionsdagen och ägaren Elon Musk rasade på twitter.

Vi ser fram emot att kunna vara med och återskapa några av de här fina stunderna under TCAs klimatläger i Gävle 15/6-19/6! Ses där!