Facebook

Rapport: Ta sommarnatten tillbaka

Kvinnor och transpersoner från Framåt kamrater deltog i Ta Sommarnatten Tillbaka, och nu minns vi den styrka och solidaritet vi fick uppleva. En natt som denna då kvinnor och transpersoner äger staden är inte en vanlig företeelse, utan något vi måste ta för oss med vår kollektiva styrka, och det gjorde vi, tillsammans blev natten vår.

Inför varje demonstration känner en sig nervös, för en vet inte hur många som kommer att dyka upp. Speciellt den här gången för att vi som en separatistisk grupp är speciellt utsatta som få, men tillsammans är vi starka. Men när vi kom till Järntorget klockan åtta så dök det upp en efter en, och när vi tog tillbaka Andra Lång, så stärktes vi av våra höga slagord, klapp, och jubel från gatorna. Vi var många, vi var en kraft att räkna med. Vi tog plats på Andra Lång, en gata som vanligtvis domineras av män. Mäns våld mot kvinnor ökar med alkohol, och ökar på sommarnatten, men denna kväll möttes de av vårt motstånd. Ett motstånd som vi byggde. Det var inga politiker, inga chefer, inga företag, ingen polis, det var vi, kvinnor och transpersoner, som gjorde det möjligt, ingen annan!

På Masthuggstorget möttes vi av ljudbilen, och slagord gick över till dans och musik. Vi slogs också för vår rätt att festa, och den tog vi också! Vi bröt också normen för demoväg och tog en ny del av staden. Stämningen under demonstrationen var kamratlig och vi hjälptes åt. Om ljudet slutade, ropade vi slagorden högre, om något behövdes fixas, så löste vi det tillsammans och vi tog hand om varandra. Solidaritet ger styrka.

Denna natt tog vi allt från Järntorget till Röda Sten. När vi väl var vid Röda Sten hade vi skapat en frizon, för kvinnor och transpersoner att dansa, hänga, hångla och festa hur vi ville. Detta ska inte vara vara en enda natt! Utan varje natt om året! Vi saknar redan kvällen, och fortsätter kämpa tills kapitalismen och patriarkatet har krossats.

Läs mer och följ Ta Natten Tillbaka Göteborg här

Framåt kamrater, Göteborg augusti 2019