Facebook

Fienden finns på hemmaplan

 

I Rojava har YPG och YPJ tillsammans med Internationella frihetsbataljonen inte bara besegrat IS, de har börjat bygga en demokratisk federation där miljoner människor lever över etniska och religiösa gränser, på en yta stor som Småland insprängt mellan Syrien, Irak och Turkiet. Utökad demokrati och feminism står i fokus för ett nytt samhällsprojekt i sju självständiga regioner gemensamt kända som Rojava (autonoma administrationen av norra och östra Syrien).

Erdogan och den turkiska staten hatar inte bara det kurdiska folket utan hela det demokratiska projektet. Så snart situationen i Syrien var tillräckligt fördelaktig så fördrev de hundratusentals människor från Afrin, en av de sju självständiga regionerna. Nu vill de fortsätta kriget.

SAAB utvecklar flygplan och missilsystem åt Turkiet, SCANIA säljer fordon och SSAB förstärker dem med svenskt stål. Den turkiska krigstaktiken innefattar att först släppa lös islamistiska gäng, resterna av IS och dess allierade, för att sedan själva rulla in i ruinerna. Och svenska företag hjälper dem.

Våra kamrater i Rojava, födda där så väl som frivilliga ditresta, bekämpar fienden där. Det minsta vi kan göra är att ta kampen mot fienden på hemmaplan. Därför ansluter vi oss till riseup4rojava och uppmanar till deltagande i flygbladsutdelningen utanför SSAB imorgon.

Framåt kamrater, göteborg 5/9 2019

Banderoll hängd från Bastionen Carolux XI Rex ovanför Esperantoplatsen i centrala Göteborg