Facebook

Rapport: Civilkuragets dag

 

Denna helg åkte Framåt kamrater upp till Stockholm för att delta i uppmärksammandet av Civilkuragets dag. Under lördagen hann vi med tre aktiviteter, en demonstration mot Turkiets invasion av Rojava, en antifacsistisk demonstration och ett fackeltåg för att hedra minnet av Björn Söderberg, som mördades av nazister för 20 år sedan.

På fredagskvällen möttes vi upp för att tillsammans med andra kamratar åka upp till huvudstaden. Trots förseningar och den sena avgången så var det god stämning och vi hade en trevlig kväll tillsammans.

På lördagen samlades vi kl.13 på Norra Bantorget för att protestera mot Turkiets invasion av det Kurdiska självstyret i Rojava. När vi anlände var redan tusentals människor på plats och fler människor anslöt sig i småskaror eller i stora skanderande grupper medan slagorden, talen och musiken ekade mellan husen. Ilskan var det som drev oss dit och det var genom ilskan vi såg och kände varandra. Vid 14 tiden ställde vi upp oss 10 i bredd och började långsamt marchera mot Mynttorget.

På kvällen deltog vi och cirka hundra andra kamrater i en antifascistisk demonstration. I beslutsam takt gick vi längs med gränderna i Gamla stan för att uppmärksamma civilkuragets dags antifascistiska relevans.

Klockan 18 samlades vi vid La Mano för att delta i Stockholms LS minnescermoni för Björn Söderberg. Hundratals kamrater stod tillsammans i skymningen där vi lämnade blommor och höll en tyst minut. Sorgern vi känner är tidlös och enade bearbetar vi den. Inför varandra lovar vi oss att aldrig sluta kämpa.

Mörkret skingrades då de första facklorna tändes och snart gick vi tillsammmans mot medborgarplatsen. Förbipasserande visade sin solidaritet med knutna nävar resta mot den mörka himlen. Fackeltåget avslutades med tal och musik och dagen var till ända. Men vi forsätter att minnas! Vi glömmer aldrig det våld som ständigt riktats mot oss som kämpar för en bättre värld. Vi kan inte förtränga, hur mycket vi än skulle försöka, den plötsliga råhet som ryckt kamrater ifrån oss. Vi som lever glömmer aldrig.

Musiken dog ut. Facklorna släcktes. Men vår kamp lever vidare. Varje dag. Varje minut. Vi lyfter blicken från det förflutna och vänder den mot framtiden.

Samma dag i Göteborg så demonstrerade 4000 personer till stöd för Rojava, och en representant för Framåt kamrater höll följande tal:

 

Kamrater!

Vi lever i en desperat tid. Nära förestående fullständig ekologisk kollaps, kraftigt ökande klyftor mellan de rika i samhället och oss som måste slita och arbeta för att överleva en stadigt ökande rasism och högervridning av samhället för att försvara dessa ökade klyftor. Detta är globala problem som möter oss i arbetarklassen världen över. I denna tid av mörker finns det få källor av ljus. Något som pekar på en väg ut ur vårt nuvarande tillstånd. Kurdernas kamp för frihet och självständighet i Rojava är ett av få sådana exempel.
Därför är Rojavas sak allas vår sak och måste försvaras till varje pris, och inte bara av kamraterna som befinner sig i Rojava just nu. För fienden är inte bara Erdogans flygbomber, fienden finns även på hemmaplan. Fienden är svenska företag som exporterar krigsmaterial. Fienden är alla representanter för den fascistiska turkiska staten. Fienden är turistbyråer som göder den turkiska ekonomin.
Och när Rojavas befolkning beväpnar sig, från åldring till barn, så måste vi lova varandra att ta striden här.

 

Vi ses på gatorna! Biji Rojava!

Foto: Rojavakommittéerna