Facebook

Rapport: Helsingfors utan nazister

 

Framåt kamrater har varit i Finland och deltagit i Helsinki ilman natseja en årlig antifascistisk demonstration som arrangeras i motstånd mot att högerextrema grupperingar firar Finlands självständighetsdag med en marsch genom centrala Helsingfors. Vi reste dit som en del i nätverket ARNA:s mobiliseringskampanj Nordic Antifa Offensive och mötte både finska, norska och andra svenska grupper på plats. Självständighetsmarschen samlar allt från nazistiska och rasistiska grupper som NMR och Soldiers of Odin till Sannfinländare och borgerliga nationalister. Detta år var inget undantag och de finska nazisterna fyllde sina tunna led med inresta svenskar såväl som Blood & Honour och det tyska nazistpartiet Der Dritte Weg.

Under dagen arrangerar nazisterna traditionsenligt en kort förmarsch för att sedan sluta upp med och fungera som vaktstyrka till den stora självständighetsmarschen. Fredagen den 6/12 började för vår del med nyheten om att 15 svenska NMR-aktivister stannats i finska gränskontroller när de gått i land från färjan. NMR är förbjudna enligt finsk lag, men har startat en ny frontorganisation (Kohti Vaupatta). Polisen säger sig visserligen vara säker på att den nya organisationen är densamma som den gamla, men släppte likväl in den svenska motsvarigheten i centrala Helsingfors. Sammanlagt blev nazisterna trots detta endast en blöt skara på 200 demonstranter, som oengagerat gormade provokationer i det kompakta finska eftermiddagsmörkret. Nästan lika tätt som regnet duggade hitlerhälsningarna och svastikorna, åsiktsyttringar som inte är straffbara i Finland.

Klockan 17:00 började motdemonstrationen samlas. En växande skara av muntra helsingforsbor trotsade vinterregnet för att tillsammans visa sin avsky mot nazisternas närvaro i huvudstaden. Demonstrationen inleddes med tal och när det var dags för avmarsch 17.30 hade 2700 personer av alla åldrar hunnit ansluta sig. Motdemonstrationen arrangeras av en koalition av vänsterpolitiska grupper, antirasistiska nätverk och kulturföreningar under namnet Helsinki ilman natseja (Helsingfors utan nazister) och har växt sig större år för år sedan starten 2014. Demonstrationståget går en halvtimmes promenad genom staden innan den avslutas i en park precis i anslutning till den stora självständighetsmarschens samlingsplats.

Tillsammans översvämmade vi Helsingfors gator och trots att vi begränsades av hårt militariserad polis var sammanhållningen god. Det spelades musik, skanderades slagord och och den uppsluppna stämningen lockade flera utomstående att ansluta sig. Polisen gjorde ett antal godtyckliga gripanden, varpå demonstrationen alltid stannade upp och inväntade frisläppande. När vi anlände till slutdestinationen bjöds det på livemusik och fler tal. När till slut självständighetsmarschen med tungt polisbeskydd kom gåendes var budskapet från motdemonstrationen tydligt: Inga fascister på våra gator! Som vanligt är det endast med polisens ambitiösa beskydd som sammanslutningar som dessa vågar sig ut, och om de hade något som helst budskap bortom hitlerhälsningar riktade åt vårt håll så ekade de tomt mot packade kedjor av tungt utrustad polis.

Det är positivt att Helsinki ilman natseja har växt sig från knappa 400 deltagare år 2014 till en siffra närmare 3000 i år, och vi är glada för alla tillfällen att stärka de kamratliga banden till likasinnade i Helsingfors. Bredden är imponerande och det är tydligt att arrangörerna gör vad de kan för att nå utanför Helsingsfors vanliga vänsterkretsar. Om vi ska se på arrangemanget med kritiska ögon så är det bristen på försök att faktiskt stoppa marschen som skaver mest. Vi vet att motdemonstrationen gjorde ett försök att blockera den 2015 och att polisen besvarade det med gummihagel, elchocksvapen och extremt övervåld, någonting som såklart lever kvar i arrangörernas minne, men att vi trots vårt antal aldrig riktigt kunde störa marschens fortlöpande är något som frustrerar oss som antifascister. Förhoppningsvis kan den saken komma att ändras i framtiden, eftersom motdemonstrationen växer och självständighetsmarschen minskar, år för år.

Framåt kamrater, 7/12 2019