Facebook

Rapport: Ta Natten Tillbaka & 8. mars 2020

Foto: Nätverket Ta Natten Tillbaka

I dag vilar vi efter årets häftigaste kväll, och vårdar den styrka vi tillsammans skapade då vi deltog på Ta Natten Tillbaka! Den trans- och kvinnoseperatistiska demonstrationen Ta Natten Tillbaka, organiserat av ett seperatistisk nätverk med samma namn, gick lördag 7. mars från Masthuggstorget till Götaplatsen under parollen “Nej till all sexuell exploatering”. Demonstrationen är en direkt aktion där vi tillsammans gör gatan vår för en kväll, för att vi ska känna vår styrka och vad frihet kan innebära. Gemenskap och direkt aktion är fullständigt nödvändigt för att vi ska bygga en vänsterrörelse, och i slutändan ett helt nytt samhälle fritt från exploatering. Därför känner flera av oss att denna kvällen kan kallas årets häftigaste kväll!

“Kvinnohatets resultat – är en jävla våldtäktsstat!”

“Vi tar vår stad i kväll!”

“AK4 AK5, våldtäktsmän kan hälsa hem!”

“Torskarna i bilarna och bilarna i brand!”

Vi ropade slagord. Vi sjöng med Göteborgs Feministiska Kör. Dansade till Riotsambas trummor. Utförde en svensk version av flashmoben “Un violador en tu camino”. Vi höll cismän utanför. Vi fyllde gatorna med vår kraft. Vi lyfte näven i vädret efter aktivisten från Inte Din Horas tal. Vi mötte motstånd, och kämpade ner det. Vi mötte varandra, och lyfte upp varandra. I nästan tre timmar en lördag kväll tog vi natten tillbaka!! 

Foto: Nätverket Ta Natten Tillbaka
Foto: Nätverket Ta Natten Tillbaka


Och på söndag klev vi ur sängarna och ut på gatan, som fylldes med vattenpölar under det stundtals kraftiga regnet. Trots vädret var vi många som slöt upp i Bältesspännarparken och tågade tillsammans till Järntorget. Talarna belyste frågan om sexuell exploatering från olika håll, från otrygghet på jobbet till solidariteten i nätverket #intedinhora.


Det är med varma känslor vi i Framåt kamrater tänker tillbaka på samarbetet vi har med olika vänstergrupper i Göteborg inför 8 mars-helgens olika aktiviteter. Vi enas i att vilja omvandla Göteborg den här helgen, och vi kämpar för att göra verklighet av planerna på ett så demokratiskt och feministiskt sätt som möjligt, även när det blir stressigt. Det ska vi vara stolta över. Nästa år gör vi något ännu mer storslaget!
Vill du som läser det här engagera dig i feministiskt arbete, året runt? Organisera dig med oss!